- 300 g durvára darált dió
- 300 g Graham liszt
- 400 g vaj
- 2 tojás
A krémhez:
- 3 egész tojás
- 150 g cukor
- 3 citrom frissen facsart leve
- 3 citrom reszelt héja
- 50 g vaj
- fél üveg balzsamos szilvalekvár
A dió felét, a lisztet, egy tojást és a felkockázott vajból 400 grammot gyorsan összedolgozom egy hideg villával. Minden legyen jéghideg, a helyiség is. A hűtőszekrénybe rakom egy órára. Kibélelek vele egy piteformát, és visszarakom a hűtőbe egy órára.
Előmelegítem a sütőt 180 fokra.
A tésztát 40 percig sütöm, 20 perc után egy villával megszurkálom az alját. Kiveszem a sütőből, behűtöm.
Gőzfürdő felett addig keverem a cukrot, az egész tojásokat és a citromlevet, amíg besűrűsödik, ez kb. 10 perc. Leveszem a tűzről és eldolgozom a felkockázott, hideg vajjal, és a citromhéjjal. A hűtőszekrénybe rakom egy éjszakára.
A tésztába öntöm a citromkrémet, erre pedig koncentrikus körökben habzsákból kinyomom a – ha szükséges, kevés vízzel higított – szilvalekvárt, pálcikával márványozom.