- 100 g előző este megetetett, nagyon aktív vadkovász
- 20 g szárított sötét trombitagomba
- 300 g víz
- 500 g fehér kenyérliszt
- 20 g só
A gombát a vízbe áztatom előző este. Másnap kinyomkodom, a lisztet elkeverem a vízzel, pihentetem egy órát. A gombát pépesítem. A kovászt eldolgozom a vizes liszttel, gombapéppel, végül a sóval. 30 percig gyúrom. A pulton pihentetem 2 órát, 30 percenként hajtogatom, vagy laminálom. 30 percet pihentetem a pulton, formázom. Fejjel lefelé a kilisztezett, tiszta ruhával bélelt szakajtóba rakom, 12 órát kelesztem szobahőmérsékleten, nőjön kétszeresére.
A sütőt, benne a fedeles vaslábossal 1 órán keresztül előmelegítem 220 fokon. A megkelt kenyeret egy sütőpapír segítségével úgy rakom be, hogy megint a szépre simogatott teteje legyen felül, bemetszem és fedéllel visszarakom a sütőbe. 30 percig sütöm fedéllel, 30 percig fedél nélkül.
Langyosra hülés előtt nem szeletelem.