- 1 kg pacal (akinek van hozzáférése, vegyen nem fehérített százrejtekűt, az a legfinomabb szerkezetű, ízű)
- 1/2 kg köröm és/vagy csülök feldarabolva (lehetőleg szabadtartott sertés, ennél az ételnél kiemelkedően fontos a jóízű kiegészítő cubák) aki nem akar sertést enni, tehet bele marhapofát vagy lábszárat is egy darab porcos térddel, vagy ínnal, a lényeg a kollagénben gazdag konc, az adja majd meg a szaft húzását.
- 1 kg laskagomba felcsíkozva
- 2 fej vöröshagyma finomra vágva
- 5 dkg füstölt szalonna
- 1 db erős paprika (nem kötelező)
- 2 evőkanál édes fűszerpaprika
- 4 db babérlevél
- 5 szál kakukkfű
- 1-2 l alaplé
- só
-
A szalonna zsírját kiolvasztom, a pörcöt kiveszem, a zsíron a hagymát megpirítom, kiveszem. A körmöt/húst megpirítom, visszarakom a hagymát és a pörcöt, hozzáadom a pacalt, fűszereket. Felöntöm annyi alaplével hogy éppen elfedje. Alacsony lángon, fedő alatt főzöm. Amikor már vajpuha, a laskát egy kanál zsíron magas lángon, rázogatva, aranybarnára pirítom, és összemelegítem a pacallal.
Köret: fehér kenyér és édesebb karakterű savanyúság, pl. kis dinnye.