- 200 g friss shii-take gomba
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál hidegen sajtolt napraforgóolaj
- 200 g édes paradicsom
- 100 g puhára érett, édes szilva
- 2 dl alaplé
- 1 teáskanál koriandermag
- só
- opcionális: balzsamos szilvalekvár
Vizet forralok, a paradicsomokat beledobom, egy percig forralom, majd hideg víz alatt lehámozom. A szilvát kimagozom. A paradicsomot, a szilvát pürésítem, annyi alaplével öntöm fel, hogy kellemes püré legyen. Krémlevest is lehet belőle készíteni, akkor több alaplé kell.
Megkóstolom, ha túl savanyú, több szilva kell bele, vagy mézzel lehet korrigálni. Szilvalekvárral a püré íze tovább fokozható.
Száraz serpenyőben megpirítom a koriandert, mozsárban durvára töröm, belekeverem a pürébe.
A finomra vágott fokhagymát és a gombákat magas lángon az olajon kissé átpirítom, a pürével tálalom.