- 1 kg friss erdei gomba, lehet vegyes is (esetünkben őzláb volt)
- 1 dl dióolaj
- 10 dkg durvára tört napraforgómag
- frissen őrölt fehér bors
- só
A sütőtök nudlihoz:
- 1 kg meghámozott, kimagozott sütőtök felkockázva
- 1 szál rozmaring
- 1/2 kg durumliszt
- 2 gerzd fokhagyma
- 10 dkg vaj
A tököt a rozmaringgal annyi vízben puhára főzöm, amennyi ellepi. Amikor puha, leszűröm, forrón visszarakom a lábosba, alacsony lángon keverve összetöröm és fokozatosan eldolgozom a liszttel. Lefedem.
A gombákat egy napig meleg száraz helyen szitára teregetve hagyom szikkadni (elhagyható). Feldarabolom, az olajon alacsony lángon fedő alatt hagyom, hogy összeessen. Botmixerrel durvára pépesítem, maradjanak benne darabok. A napraforgómagot száraz serpenyőben megpirítom, durvára töröm és elkeverem a gombapéppel, sózom, borsozom, kisméretű sterilizált üvegekbe töltöm. Az üvegeket lezárom, fejjel lefelé egy lábosba állítom, amit az üvegek feléig töltök vízzel. 30 percig forralom fedő alatt, majd takarókkal alaposan körbetekerve lassan hagyom kihűlni. Hűvös, sötét helyen hónapokig eláll.
A vajat alacsony lángon addig forralom, amíg aranybarna lesz. Beledobom a finomra aprított fokhagymát, átforgatom, hogy elmenjen az ereje, ebbe keverek a pesztóból.
Nagy lábosban vizet forralok, sózom. Amikor lobog, kanállal hosszúkás gombócokat formázok a sütőtökös masszából, amikor feljönnek a tetejére, szűrőkanállal óvatosan kiszedem őket a vajas-fokhagymás pesztóba.
Az erdei gombás pesztó sima tésztával is finom.