A vajhoz:
- 25 dkg vaj
- 5 dkg szárított vargánya
A tésztához:
- 5 dkg vaj
- 20 dkg liszt
- 2 evőkanál presszókávé
- só
A díszítéshez:
- 1 felvert tojás
- szezámmag vagy fekete köménymag
A vargányát beáztatom egy órára langyos vízbe, alaposan kinyomkodom, összevágom és eldolgozom a vajjal. Egy centi vastag négyzetté formázom és két órára a hűtőszekrénybe rakom.
A tészta alapanyagait eldolgozom, ha túl morzsás, vizet adok hozzá. Egy centi vastag négyzetté formázom és két órára a hűtőszekrénybe rakom.
A vajlapot a tésztához képest nyolcad fordulattal elfordítom, a tészta így kilógó háromszögletű sarkait rálapolom a vajra, fedje be teljesen. Egy centis téglalappá nyújtom és a két rövid oldalát egymásra lapolva ismét berakom két órára a hűtőbe.
A lapolás irányával párhuzamosan egy centis téglalappá nyújtom és a két rövid oldalát egymásra lapolva ismét berakom két órára a hűtőbe.
Ezt megismétlem még háromszor.
Előmelegítem a sütőt 180 fokra.
Kiveszem a hűtőből, egy centisre nyújtom és egy centi széles csíkokra vágom. Megkenem a tojással, megszórom a szezámmal és 25 perc alatt készre sütöm.