-
- kb. 1,5-2 kg egész darabban vásárolt, bőrös, lehetőleg természetesen pácolt és természetesen füstölt
sonka, esetleg csülök is jó - 15 dkg mustár, csípős jobb
- 10 dkg g vaj
- 2 evőkanál cukor
- 50g TRIFFLA szarvasgombás méz
- 5 db babérlevél
- 20 szem fekete bors
- kb. 1,5-2 kg egész darabban vásárolt, bőrös, lehetőleg természetesen pácolt és természetesen füstölt
A sonkát annyi vízben ami ellepi, a babérlevéllel és a borssal lassan gyöngyöző vízben puhára főzöm. Nem sózom, mert a sonka elég sós. A sonkát kiveszem a léből, a pulton hagyom langyosra hűlni. Előmelegítem a sütőt 180 fok grill fokozatra. A sonka levet nem öntöm ki, dobozokban érdemes lefagyasztani későbbi levesekbe, főzelékekbe. A sonkán a bőrt másfél centi oldalú kockákra irdalom. Az irdalás legfeljebb fél centi mély legyen! A sonkát egy tűzálló tálba fektetem az irdalással felfelé. Két evőkanál forró sonkalét kikeverek a vajjal, cukorral és a mustárral, a sonkát ezzel meglocsolom, nem az egésszel, csak amennyi beborítja. A sütőbe tolom és folyamatosan figyelem és locsolom, könnyen odakap! Amikor az egész aranybarna, kihúzom, meglocsolom a szarvasgombás mézzel és tálalom. Krumplipürével körítem.